Tandvleesbehandelingen

Gezond tandvlees, oftewel gingiva, is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De gezondheid van het tandvlees is ontzettend belangrijk. Het tandvlees vormt namelijk de basis van uw tanden en kiezen. In de basis geldt dat gezond tandvlees niet bloedt bij het poetsen of eten. Mocht dit wel het geval zijn, kan dit duiden op een ontsteking in het tandvlees.

Een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje van speekseleiwitten en bacteriën op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.

Wanneer gingivitis (een beginnende tandvleesontsteking) niet behandeld wordt, zal de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Parodontitis is een vergevorderde vorm van een tandvleesontsteking die het kaakbot en de vezels in uw mond doet afbreken.

In het geval van parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten of zelfs kunnen uitvallen. Daarnaast wordt ook het kaakbot aangetast. Afgebroken kaakbot is niet meer te herstellen. Zorg daarom goed voor uw tandvlees.

Als u twijfelt over de gezondheid van uw tandvlees, maak dan een afspraak voor een controle bij Tandartsengroep Zandpad. U kunt gerust contact opnemen via 0186 65 40 93.

Ontstoken tandvlees/
gingivitis

Wanneer uw tandvlees ontstoken is, is deze vaak rood en opgezwollen. Daarnaast kan het zijn dat uw tandvlees gaat bloeden wanneer u uw tanden poetst of aan het eten bent. Een beginnende ontsteking van het tandvlees wordt gingivitis genoemd. In een verder gevorderd stadium noemen we dit parodontitis.

Gingivitis wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak en tandsteen op de tanden en langs de tandvleesrand. Tandplak is een kleverige film van bacteriën die zich op de tanden vormt en als het niet wordt verwijderd, kan het verkalken tot tandsteen. Als de tandplak en het tandsteen aangroeien tot onder het tandvlees kan het gaan ontsteken.

Enkele symptomen van ontstoken tandvlees zijn roodheid, zwelling en bloeding van het tandvlees bij het poetsen of flossen. Ook kan gingivitis te herkennen zijn aan: een slechte adem, gevoeligheid van het tandvlees, terugtrekkend tandvlees en het ontstaan van ruimtes tussen de tanden en het tandvlees.

Om gingivitis te voorkomen of te genezen is een goede mondhygiëne van belang. Poets uw tanden minimaal twee keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta. Daarnaast wordt aangeraden regelmatig stokers en ragers te gebruiken.

Parodontitis

Wanneer gingivitis (een tandvleesontsteking) een langere tijd onbehandeld blijft, zal de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Bij parodontitis is de ontsteking verder gegaan dan het tandvlees. Deze kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot.

Bij parodontitis trekt het tandvlees terug van de tanden en ontstaan er diepe ruimtes (pockets) tussen het tandvlees en de tanden. In deze pockets vormt zich weer tandplak. Hierdoor worden de pockets steeds dieper naarmate de ontsteking vordert.

Na verloop van tijd kunnen de bacteriën in deze pockets het kaakbot en het ligament rond de tanden aangetast worden. Dit kan ertoe leiden dat tanden en kiezen los gaan zitten of zelfs uitvallen.

Om te achterhalen hoe ernstig de ontsteking in uw tandvlees is, meet de tandarts of de mondhygiënist de diepte van de pockets: de ruimte tussen de tand en het tandvlees. Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet. Bij ontstoken tandvlees (gingivitis) is de pocket tot 5 mm diep. Bij parodontitis is de pocket 6 mm of dieper.

Heeft u het idee dat uw tandvlees ontstoken is? Dan raden wij u aan een bezoek te brengen aan uw tandarts of mondhygiënist. U kunt contact opnemen via 0186 65 40 93.

Kenmerken van parodontitis

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat de bijbehorende symptomen pas in een heel laat stadium zichtbaar worden. Het is ook mogelijk dat u parodontitis helemaal niet opmerkt, simpelweg omdat parodontitis helemaal geen verschijnselen met zich mee hoeft te brengen.

De kenmerken van parodontitis kunnen erg uiteenlopen. Enkele symptomen van parodontitis zijn onder meer terugtrekkend tandvlees, rood of opgezwollen tandvlees, losse tanden of kiezen en veranderingen in de stand van de tanden.

Daarnaast is het ook mogelijk dat parodontitis een slechte adem kan veroorzaken. Deze slechte adem verdwijnt niet na het spoelen of poetsen van uw gebit. Ook dit kan wijzen op parodontitis.

In veel gevallen veroorzaakt parodontitis geen pijnklachten in de beginfase. Daarom gebeurt het vaak dat mensen parodontitis pas opmerken wanneer deze al in een vergevorderd stadium zit.

Het is daarom belangrijk om uw tandvlees, tanden en kiezen periodiek te laten controleren door uw tandarts. Daarnaast wordt aangeraden ook regelmatig een bezoek te brengen aan een mondhygiënist(e).

tandvleesbehandelingen-numansdorp

Ontstaan parodontitis

Het eerste stadium van een tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. gingivitis wordt veroorzaakt door de bacteriën die in tandplak zitten. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, zal dit verharden en veranderen in tandsteen.

Wanneer gingivitis een langere tijd onbehandeld blijft, zal de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Er is sprake van parodontitis wanneer de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot.

Doordat het tandvlees loslaat van de tanden en kiezen, ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimtes worden pockets genoemd. In deze pockets zal opnieuw tandplak vormen. Hierdoor trekt de ontsteking nog dieper de pocket in.

Door de ontsteking gaan de vezels kapot en zal het kaakbot worden afgebroken. Hierdoor worden de pockets alsmaar dieper. In de verdiepte pockets zal de tandplak verkalken tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Om te voorkomen dat parodontitis ontstaat, is goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles dus erg belangrijk. Wij raden u aan om om het half jaar een bezoek te brengen aan uw tandarts en mondhygiënist(e).

Gevolgen parodontitis

Bij parodontitis is er sprake van een tandvleesontsteking met verlies van kaakbot tot gevolg. Kaakbot is het botweefsel waaraan de tanden en kiezen verbonden zitten. Doordat het kaakbot verdwijnt, kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Op termijn kunnen tanden en kiezen hierdoor zelfs uitvallen.

Wanneer kaakbot eenmaal verloren is, kan het zich vaak niet meer herstellen. Het is daarom van belang om tandvleesontstekingen altijd zo snel mogelijk te behandelen en het verlies van kaakbot te allen tijde te voorkomen.

In het geval van parodontitis worden vezels en kaakbot afgebroken. Deze afbraak is het gevolg van de ontsteking die ontstaan is door bacteriën. Hier kan een nare geur vandaan komen. Parodontitis kan op die manier leiden tot een onaangename ademgeur.

Het is mogelijk dat parodontitis pijn veroorzaakt. Zo kan parodontitis bijvoorbeeld leiden tot gevoelige tanden en kiezen bij het tandenpoetsen of het eten en/of drinken van warme of koude etenswaren.

In veruit de meeste gevallen gaat parodontitis niet gepaard met pijnklachten. Het is dus mogelijk dat u wel parodontitis heeft, zonder dat u hierbij pijn ervaart.

Gingivitis en parodontitis voorkomen

Gingivitis wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Om gingivitis, en dus ook parodontitis, te voorkomen is het van belang om tandplak en tandsteen te verwijderen.

Tandplak verwijderen is iets wat u zelf kunt doen. Wij raden u aan uw gebit minimaal twee keer per dag te poetsen. Gebruik hierbij een zachte tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta. Daarnaast wordt aangeraden regelmatig flossdraad, stokers of ragers te gebruiken. Hiermee verwijdert u het tandplak ook tussen uw tanden en kiezen. Ter aanvulling kunt u ervoor kiezen om mondwater of een tongschraper te gebruiken.

Om tandsteen te verwijderen zal u een afspraak moeten maken bij uw tandarts of mondhygiënist(e). Deze kan het tandsteen los krabben met een haakje of lostrillen met ultrasone apparatuur. Het is belangrijk om uw gebit periodiek te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist. Tijdens deze controles kunnen eventuele gebitsproblemen tijdig geconstateerd en verholpen worden.

Heeft u het idee dat u te maken heeft met een beginnende tandvleesontsteking? Laat uw gebit dan controleren door uw tandarts of mondhygiënist(e). Maak gerust een afspraak via 0186 65 40 93.

parodontitis-numansdorp

Gingivitis behandeling

Bij de behandeling van gingivitis staat goede mondhygiëne centraal. Wanneer u te maken heeft met gingivitis, is uw tandvlees ontstoken. Deze ontsteking is ontstaan door tandplak en tandsteen.

Om van gingivitis af te komen is het van belang om uw tanden en kiezen vrij te maken van tandplak en tandstaan.

Tandplak kan eenvoudig verwijderd worden door uw tanden goed te poetsen. Wij raden u aan om uw tanden minimaal twee keer per dag te poetsen. Doe dit met een zachte tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta.

Daarbij raden wij u aan om ook de ruimtes tussen uw tanden goed schoon te houden. Dit kunt u doen met flosdraad, een tandenstoker of een rager. Als aanvulling kunt u ervoor kiezen om ook uw mond te spoelen met mondwater en de bacteriën op uw tong te verwijderen met een tongschraper.

Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Hiervoor zult u een bezoek moeten brengen aan uw tandarts of mondhygiënist. Tandsteen kan op twee manieren verwijderd worden. Allereerst met een haakje, waarbij tandsteen wordt weggekrabd van uw gebit. Ten tweede kan tandsteen losgetrild worden met ultrasone apparatuur.

Het is belangrijk om gingivitis zo snel mogelijk te behandelen, omdat het anders kan leiden tot de meer ernstige aandoening parodontitis. Wilt u meer informatie over de behandeling van gingivitis? Neem dan gerust contact op via 0186 65 40 93.

Parodontitis behandeling

Bij parodontitis is het belangrijk uw mondhygiëne op peil te houden. Poets uw tanden minimaal tweemaal per dag en probeer regelmatig te flossen, stoken en rageren.

Daarnaast zal tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderd worden door een professionele gebitsreiniging. Dit kan gedaan worden door uw tandarts of mondhygiënist.

Door de gebitsreiniging en een goede mondhygiëne zal de ontsteking vaak verdwijnen. Na enige tijd zal het gezonde tandvlees zich vasthechten aan uw tanden en kiezen. Echter is dit niet altijd het geval, bijvoorbeeld wanneer de tandarts de erg diepe pockets niet kan reinigen.

In dat geval kan er een flapoperatie uitgevoerd worden. Bij een flapoperatie wordt het tandvlees losgemaakt en opzij geschoven. Hierdoor kan het ontstoken weefsel verwijderd worden. Vervolgens worden het kaakbot en de wortels van uw tanden goed zichtbaar. Nu kan de tandarts de achtergebleven tandplak en tandsteen verwijderen.

Wanneer de reiniging is uitgevoerd wordt de wond gehecht en wordt er wondverband aangebracht. In veel gevallen is de wond na één week genezen. Wilt u meer informatie over de behandeling van parodontitis? Neem dan gerust contact op met Tandartsengroep Zandpad via 0186 65 40 93.

Nieuwe cliënt

Bent u nog geen cliënt bij Tandartsengroep Zandpad? Geen probleem. Als u nieuw bent bij Tandartsengroep Zandpad kunt u een eerste afspraak inplannen via 0186 65 40 93!

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over gingivitis of parodontitis? Neem dan gerust contact op met Tandartsengroep Zandpad. U kunt ons telefonisch bereiken op 0186 65 40 93.