Mondhygiënist Numansdorp

Mondhygiënist Numansdorp? Bij Tandarts Numansdorp werken de tandarts, mondhygiënist en preventieassistentes nauw samen binnen de praktijk. Preventieassistentes zijn een spil tussen de tandarts en mondhygiëniste. Zij zijn er voor opgeleid het gedeelte boven het tandvlees te reinigen en mondhygiëne-instructie te geven. Preventieassistentes zijn er voor de lichtgewicht tandvlees aandoeningen en indien de problemen zich iets verder onder het tandvlees bevinden wordt u naar onze mondhygiënist Numansdorp doorverwezen.

Mondhygiëne

Slechte mondzorg kan resulteren in ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan leiden tot onherstelbare schade. Mondzorg is daarom belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen, maar ook voor uw algemene gezondheid.

Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen, kunt u uw mondgezondheid zelf positief beïnvloeden. U komt echter zelf lastig op alle plekken tussen de tanden en tandvlees en bij uw kronen en vullingen. De mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid. Ook voor mondzorg geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo streven wij ernaar dat uw tanden een leven lang mee gaan!

Bezoek de mondhygiënist bij klachten zoals:
– Bloedend tandvlees of loszittende tanden of kiezen
– Slechte adem en/of vieze smaak in de mond
– Gevoelige tanden
– Tandplak, tandsteen of aanslag (bijv. door roken)
– Vaak gaatjes

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen: preventie van problemen in de mond begint bij de juiste voorlichting tijdens de periodieke controle of de mondhygiënebehandeling. Samen met u streven we naar een mooi, gezond en functioneel gebit.

We zijn er op onze beurt van bewust dat u ondanks uw inzet toch met problemen in de mond te maken kunt krijgen.
In onze praktijk wordt regelmatig een röntgenfoto gemaakt van het gebit, zodat we kunnen zien of er gaatjes tussen de tanden en kiezen zijn ontstaan of dat er misschien ontstekingen zijn.

tandartspraktijk-numansdorp

Bloedend tandvlees of loszittende tanden of kiezen

Bloedend tandvlees wijst in de meeste gevallen op ontstoken tandvlees. U kan bloeding opmerken tijdens het poetsen, interdentaal reinigen of eten. Naast dat het tandvlees bloed kan het ook gevoelig zijn bij aanraking. Ontstoken tandvlees kan ontstaan door een slechte mondhygiëne. Het begin stadium van tandvleesontsteking heet gingivitis. Gingivitis bevind zich met name aan de tandvleesrand. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, kan dit overgaan in parodontitis (kaakbotontsteking). Parodontitis tast de fundering van je tand of kies aan met als resultaat het losraken of zelfs kwijtraken van je tand of kies. Zowel gingivitis als parodontitis verlopen in de meeste gevallen pijnloos. Neem altijd contact op met uw tandarts of mondhygiënist bij het vermoeden van een tandvlees ontsteking.

Slechte adem en/of vieze smaak in de mond

Een slechte adem herken je vaak door een metaalachtige en zure smaak in de mond. Dit is het gevolg van bacteriën op de tong. Achterop de tong bevinden zich diepe groeven waarin bacteriën zich nestelen.

Dit kan worden voorkomen door naast het poetsen van uw tanden ook uw tong te poetsen of gebruik te maken van een tongreiniger. Gebruik ook interdentale hulpmiddelen zoals ragers en stokers om een slechte adem en/of vieze smaak in de mond te voorkomen. De mondhygiënist kan u advies geven over welke interdentale hulpmiddelen u het beste kan gebruiken.

Gevoelige tanden

Een goede mondhygiëne kan tandhalsgevoeligheid voorkomen. Als u niet te krachtig poetst en zorgt dat uw tandvlees niet ontstoken raakt, heeft u hier minder kans op. Dat betekent dat u dagelijks alle tandplak van en tussen uw tanden en kiezen moet verwijderen. Poets uw tanden daarom tweemaal per dag met een fluoridetandpasta. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten, gebeurt zorgvuldig, niet te krachtig en met een zachte tandenborstel. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers of ragers. Ook zijn er speciale tandpasta’s op de markt die de tandhalsgevoeligheid kunnen verminderen.

Tandplak, tandsteen of aanslag

Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Als het tandplak niet goed verwijderd wordt krijgt u tandvleesontstekingen, gaatjes of tandsteen. Tandsteen ontstaat door tandplak dat door middel van speeksel verkalkt. Aanslag op uw tanden kan erg storend zijn. Dit kan komen door roken, bepaalde voeding en het drinken van koffie, thee of wijn. Bepaalde spoelmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat er aanslag op uw tanden ontstaat.

Vaak gaatjes

Worden er vaak gaatjes geconstateerd tijdens de halfjaarlijkse controle? De mondhygiënist kan door aanpassingen in uw mondhygiëne of tips wat betreft uw voeding het risico op gaatjes verminderen.

Röntgenfoto’s

Tijdens een behandeling kan de tandarts een röntgenfoto van uw gebit maken. Deze röntgenfoto’s geven de tandarts extra inzicht in uw gebit. Zo kan er tussen de tanden en kiezen en het kaakbot gekeken worden om een juiste diagnose te stellen en de gezondheid van uw gebit beter onderzoeken. Problemen kunnen dan tijdig gesignaleerd en opgelost worden.

Wij raden aan om tweemaal per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met uw tandarts en mondhygiënist.

De tandarts controleert uw gebit op problemen en de mondhygiënist zorgt voor een grondige reiniging van uw tanden, kiezen en tandvlees. Bovendien geven onze specialisten advies over de verzorging van uw mond. Maak direct een afspraak in onze moderne tandartsenpraktijk in Numansdorp.