Al bij het eerste tandje naar de tandarts? Drie redenen

In onze praktijk willen we iedereen de kans geven met gave tanden oud te worden. Om dat te bereiken is het belangrijk je kindje al vroeg met de tandarts te laten kennismaken. Het liefst zodra het eerste tandje doorbreekt. In deze blog geven we je drie redenen.

1 Leren poetsen

Een gezonde mond begint met het zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Kinderen willen al heel jong van alles ‘zelluf’ doen en dus ook hun tanden poetsen. Dat is heel goed, maar hou er rekening mee dat kinderen vaak niet het hele gebit netjes reinigen, dat lukt pas goed vanaf een jaar of tien. Daarom is het belangrijk dat, zeker tot die leeftijd, de ouders eenmaal per dag de tandjes en kiezen napoetsen. Ook daarna is het slim het tandenpoetsen te begeleiden. Tijdens een bezoek aan de tandarts zal het tandenpoetsen besproken worden en eventuele tips gegeven worden.

2 Tandbederf voorkomen

Gaatjes (cariës) worden veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën dat op de tanden en kiezen achterblijft. Elke keer als we iets eten, daalt de PH-waarde in onze mond en wordt de omgeving in onze mond zuurder. Speeksel kan het zuur in de mond neutraliseren en de balans herstellen, maar dan moet het daar wel de kans voor krijgen. Niet te veel eetmomenten op een dag en goed poetsen helpen daarbij. Klinkt zo makkelijk, maar toch is cariës de meest voorkomende mondziekte bij kinderen. Door al vanaf het doorbreken van het eerste tandje met je kind de tandarts te bezoeken, kan de ziekte cariës vroegtijdig worden opgespoord en hierdoor grotendeels worden voorkomen.

3 Een leven lang blij naar de tandarts

Door je kindje al heel jong mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist, maak je de kans op het ontwikkelen van behandelangst een stuk kleiner. Want als een kind al jong en spelenderwijs went aan de stoel en de tandartsinstrumenten, zonder dat daar een vervelende behandeling bij komt kijken, ontstaat een positieve associatie waar je kind de rest van zijn of haar leven de vruchten van plukt.

Gun jij je kind ook een gaaf gebit?

Neem je kindje dus mee naar de halfjaarlijkse controle zodra het eerste tandje zich aandient. Dit bezoek zit in de basisverzekering en is voor iedereen verzekerd tot 18 jaar zonder eigen bijdrage en zonder dat dat ten koste gaat van het eigen risico. Dit geldt ook als je als ouder zelf niet naar de tandarts gaat of geen tandartsverzekering hebt. Gun je kind dat gave gebit en schrijf je in bij onze praktijk.